+Follow
Facebook
Dashboard
Reload Page
EXIT

kenapa babi haram


fuhhhh , yeah , sila baca , kalau rasa berguna share la noh ,,Ajaran Islam mengharamkan umatnya memakan daging babi dan atau memanfaatkan seluruh anggota tubuh babi. Ini sepuluh alasan mengapa babi diharamkan.

Pertama, babi adalah container (tempat ruang) penyakit.
Beberapa bibit penyakit yang dibawa babi seperti Cacing pita (Taenia solium), Cacing spiral (Trichinella spiralis), Cacing tambang (Ancylostoma duodenale), Cacing paru (Paragonimus pulmonaris), Cacing usus (Fasciolopsis Buski), Cacing Schistosoma (japonicum), Bakteria Tuberculosis (TBC), Bakteria kolera (Salmonella choleraesuis), Bakteria brucellosis suis, Virus cacar (Small pox), Virus kudis (Scabies), Parasit protozoa Balantidium coli, Parasit protozoa Toxoplasma gondii

Kedua, daging babi empuk.
Walaupun empuk dan sangat lazat, namun kerana banyak mengandungi lemak, daging babi sukar dicerna. Akibatnya, nutrien (zat) tidak dapat dimanfaatkan tubuh.

Ketiga,
 menurut Prof. A.V. Nalbandov (Penulis buku: Adap-tif Physiology on Mammals and Birds) menyebutkan bahawa beg urine (vesica urinaria) babi sering bocor, sehingga urine babi merembes ke dalam daging. Akibatnya, daging babi tercemar kotoran yang betul dibuang bersama urine.

Keempat, Lemak punggung
(back fat) tebal dan mudah rosak oleh proses ransiditas oksidatif (tengik), tidak layak dikonsumsi manusia.

Kelima, babi merupakan carrier virus
/ penyakit Flu Burung (Avian influenza) dan Flu Babi (Swine Influenza).
Di dalam tubuh babi, virus AI (H1N1 dan H2N1) yang semula tidak ganas bermutasi menjadi H1N1/H5N1 yang ganas / mematikan dan menular ke manusia.


Keenam,
menurut Prof Abdul Basith Muh. Sayid pelbagai penyakit yang disebarkan babi seperti, pengerasan urat nadi, naiknya tekanan darah, sakit dada yang mencekam (Angina pectoris), radang (sakit) pada sendi-sendi tubuh.

Ketujuh,
Dr. Murad Hoffman (Doktor ahli & penulis dari Jerman) menulis bahawa Memakan babi yang dijangkiti cacing babi tidak hanya berbahaya, tetapi juga menyebabkan peningkatan kolesterol tubuh dan melambatkan proses penguraian protein dalam tubuh.
Ditambah cacing babi Menyebabkan penyakit kanser usus, iritasi kulit, eksim, dan rheumatic serta virus-virus influenza yang berbahaya hidup dan berkembang di musim panas kerana medium (dibawa oleh) babi.

Kelapan,
 penyelidikan ilmiah di China dan Sweden menyebutkan bahawa daging babi merupakan penyebab utama kanser anus dan usus besar.

Kesembilan,
Dr Muhammad Abdul Khair (penulis buku: Ijtihaadaat fi at Tafsir Al-Quran al Kariim) menuliskan bahawa daging babi mengandung benih-benih cacing pita dan trachenea lolipia. Cacing tersebut berpindah kepada manusia yang memakan daging babi.

Kesepuluh,
DNA babi mirip dengan manusia, sehingga sifat buruk babi dapat menular ke manusia. Beberapa sifat buruk babi seperti, Binatang yang paling rakus, kotor, dan jorok di kelasnya, Kemudian kerakusannya tidak tertandingi haiwan lain, serta suka memakan bangkai dan kotorannya sendiri dan Kotoran manusia pun dimakannya. Sangat suka berada di tempat yang basah dan kotor. Untuk memuaskan sifat rakusnya, bila tidak ada lagi yang dimakan, ia muntahkan isi perutnya, lalu dimakan kembali. Lebih banyak Kadang ia mengencingi makanannya terlebih dahulu sebelum dimakan.

Selain kesepuluh alasan diatas ternyata ada beberapa penyakit lain yang boleh disebabkan oleh babi seperti kholera babi (penyakit menular berbahaya yang disebabkan bakteria), keguguran nanah (disebabkan bakteria prosilia babi), kulit kemerahan yang ganas (mematikan) dan menahun, Penyakit pengelupasan kulit , dan Benalu Askaris, yang berbahaya bagi manusia

POSTED ON: Thursday, March 15 @ 2:02 PM | 0 comments

← Older / ♥ back up ♥ / Newer →
I.N.F
@nfiena
saya tidak ada tuhan tetapi saya ada ALLAH SWT .
kedah,malaysia


Layout by FaqihahHusni. Basecodes Mocha Frappes. Please view with Google Chrome. Icon from: xo. Inspired by: MayaaKarin
Copyright © All rights reserved 2012 by Faqihah Husni ♡